(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.defer=true;j.src='https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);})(window,document,'script','dataLayer','GTM-MK9KP3F');

Geen groene vingers?

Een eigen huis en tuin. Beiden vragen om aandacht en onderhoud. In uw tuin ziet u het gras dat groeit als kool. De bomen en planten die wel een snoeibeurt kunnen gebruiken en zeker ook geen overbodige luxe is om ze in optimale conditie te houden. Zie het maar in te passen in uw toch al drukke bestaan. En zonder de benodigde groene vingers. Het is nauwelijks bij te benen. Geen nood. Hieronder zet ik graag wat ideeën uiteen voor een onderhoudsvrije voortuin, tips en inspiratie voor een moderne onderhoudsvrije tuin.

Schanskorven tussen gemetselde kolommen
bouman-wijk-en-aalburg-1484826525.jpg

Tuin onderhoud

De mate van tuin onderhoud is onderhevig aan de seizoenen. In de herfst en winter heeft u het minste omkijken naar uw tuin. In het voorjaar en de zomer is dat wel anders. Dan brengt u er veel meer tijd in door. Het beeld dat u voor ogen komt is van u zelf bij de BBQ met een drankje in de hand. Een borrel met vrienden bij het haardvuur. Of relaxend in uw loungeset of hangmat onderwijl een genietend van de verwarmende zonnestralen. In ieder geval ziet u niet direct het beeld voor u van uzelf achter de grasmaaier, een partijtje boomworstelen of al wroetend in de tuinaarde.

Bestaat een onderhoudsvrije tuin wel?

Laat ik direct beginnen met te vertellen dat “onderhoudsvrij” niet betekent dat u uw voor- en/of achtertuin helemaal moet bestraten of voorzien van grind. Want, ook al zou u denken van niet, toch levert ook dat onderhoud op. En het geeft ook niet bepaald een gezellige aanblik, dat moet u toch met mij eens zijn. Weelderig groen is natuurlijk veel sfeervoller en kleurrijker. En tussen die twee uitersten zit de gulden middenweg. Spoiler alert: laat ik het niet mooier voordoen dan het is: een onderhoudsvrije tuin bestaat niet! Beter zouden we het kunnen bestempelen als “onderhoudsarme tuin”.

IMG_3115.JPG
Grindschutting-basalt.jpeg

Wat wordt nu precies bedoeld met een onderhoudsvrije tuin?

Een onderhoudsvrije tuin is een tuin waaraan u weinig onderhoud heeft. De planten en bloemen in uw tuin zijn zodanig gekozen dat ze weinig verzorging nodig hebben en dat ze ook weinig onkruid produceren. U hoeft uw tuin dus maar een paar keer per jaar te onderhouden om hem in een goede (lees: verzorgde) staat te houden.

Onderhoudsvrije voortuin ideeën

Laat ik beginnen met uw voortuin, oftewel het visitekaartje van uw woning. Hoe maakt u daar nu een mooie binnenkomer van? Dat zal ik u vertellen. Om uw voortuin een moderne uitstraling te geven, zijn strakke lijnen en minimalistische elementen een must. Schanskorf borders lenen zich hier in de regel perfect voor. Deze geven uw voortuin een strakke en moderne look en met de juiste beplanting heeft u het recept van een onderhoudsvrije voortuin in handen.

72-1485870797.jpg
bouman-wijk-en-aalburg-1484826522.jpg

Onderhoudsvrije tuin beplanting

De schanskorf border vormt de basis. Dan komt het vervolgens op de invulling aan. De planten. Het groen. U vraagt zich wellicht af of er wel zoiets als onderhoudsvrije tuin beplanting bestaat? Ook hiervoor geldt dat planten onderhoud nodig hebben. Beplanting als de welbekende siergrassen en ook laagblijvende planten zoals lavendel, rozemarijn of heesters zijn een goede keuze. Deze vaste planten hebben weinig onderhoud nodig en bloeien prachtig.

Onderhoudsvrije achtertuin

Betegelde terrassen, gras en schanskorven vormen de perfecte drie-eenheid als basis van uw onderhoudsvrije achtertuin. Meer vaste planten, betekent in de regel minder werk. Ongelooflijk, maar waar. Kies je voor vaste planten dan hoeft u ze - in tegenstelling tot één- of tweejarigen - maar één keer te planten, waarna ze já-ren-lang mee gaan. Plant er dus lekker op los, want in dit geval staat weinig tot geen vrije bodemruimte gelijk aan minder ruimte voor onkruid. En dat betekent - u raad het al - minder onderhoud.

erfafscheiding-nieuwaal-1506706358.jpg
schanskorf-haard-1630066449.jpg

Inspiratie voor uw onderhoudsvrije tuin

En als u het mij vraagt dan kan uw tuin niet zonder accessoires. Aankleding die bijdraagt aan de sfeer. Denk dan aan; bloempotten op kleur, een tuinbank, een buitenkleed, een schanskorf vijver met waterval of een ingebouwde tuinhaard. Daarmee creëert u een stijlvolle, onderhoudsvrije tuin waar u heerlijk van en in kunt genieten. Alleen of met familie en vrienden.

Nog even op een rijtje

De tips en adviezen vlogen u wellicht om de oren. Ik zet ze hier graag nog even voor u op een rij:

  • Een goed tuinontwerp;
  • Schanskorven in de tuin;
  • De juiste beplanting;
  • Tuinaankleding en tuinaccessoires.
schanskorven-moraine-keien-1491038029.jpg
Group 105.jpg

Tot slot

Voor een onderhoudsvrije tuin heeft u echt geen groene vingers nodig. Of veel tijd. Een met zorg gekozen tuinontwerp met daarbij het gebruik van de juiste materialen, is wel van belang. Een ontwerp afgestemd op uw wensen en smaak en waarin de mate van onderhoud is aan te passen op de tijd en aandacht die u er in wilt steken. Ik help u in ieder geval graag met het realiseren van uw perfecte plaatje.

Hartelijke groet,
Kees-Jan, uw schanskorfspecialist