Blog - Doe-het-zelf schanskorf

Doe-het-zelf schanskorf

“Bent u van plan om zelf een schanskorf te plaatsen? Als ervaren schanskorfspecialist heb ik al voor menig klanten schanskorven mogen ontwerpen en plaatsen. In deze blog zal ik u stap-voor-stap vertellen hoe u dit aanpakt en geef ik u handige tips.
 

De grootste doe-het-zelf valkuil

Laat ik beginnen met de grootste valkuil; velen denken dat u een schanskorf wel ‘even’ plaatst. Ik zal u vast uit die spreekwoordelijke droom helpen; het plaatsen van een schanskorf is een tijdrovende klus.
 

Stap één: het ontwerp

Nu u op de hoogte bent van de grootste valkuil kunnen we aan de slag met de eerste stap; het ontwerp van de schanskorf. Welke maat of vorm schanskorf u ook wenst, wij maken het!

Hoogteverschil ontwerp schanskorf Ontwerp steenkorf

Stap twee: de steenvulling

U heeft bij ons de keuze uit een enorm breed assortiment steenvulling. De keuze van de steenvulling is onder andere afhankelijk van de rest van uw tuin, wat bij de stijl van uw huist past en natuurlijk van uw smaak; wat vind u mooi?
Aan de hand van de afmeting van uw schanskorf berekenen wij de benodigde hoeveelheid stenen, wij houden daarbij rekening met gruis dat ontstaat door het transporteren van de big bags.

Van tevoren bepaalt u de verwerkingsmethode voor het vullen van de schanskorf: handgestapeld of van bovenaf gevuld. Welke van de twee u kiest hangt volledig af van de stijl die u wilt creëren; voor een strak uiterlijk kiest u voor hangestapeld en voor een speelser effect gaat u voor de bovenaf gevulde - ofwel los gestorte - schanskorf. Bij onze projecten ziet u het verschil tussen de twee methodes.

 Steenkorf kachel Steenvulling schanskorf waterspuwers

Stap drie: De levering van een kant-en-klaar bouwpakket

Als de schanskorven en de steenvulling - die wij vanuit onze eigen opslag voor u vullen - klaar staan, dan nemen wij contact met u op om de datum en locatie af te spreken waar wij uw bestelling mogen leveren. Wij leveren uw schanskorven volledig voorgemonteerd; de afstandhouders zijn geplaatst en de voor- achter- en zijkant van de korf zijn al aan elkaar geringd. Wij zullen u bij de levering ook voorzien van een werkbeschrijving zodat u direct aan de klus kunt beginnen.

Tip: er zijn speciale tangen beschikbaar om de schanskorf te plaatsen, maar dit kan ook heel makkelijk met een waterpomptang.
 

Stap vier: het plaatsen van de schanskorf

Een goed begin is het halve werk! Niet voor niets is het treffen van de juiste voorbereiding een belangrijke – misschien wel de belangrijkste - stap. Zorg voor een stabiele en waterpas fundering. Afhankelijk van de grootte van de schanskorf kan dit een gestabiliseerd zandbed, betonstrook of zandbed met – oude – tegels zijn. De fundering maakt u vijf tot tien centimeter breder dan de steenkorf.

plaatsen schanskorf steenkorf vulling steenkorf plaatsen

Stap vijf: handgestapelde of bovenaf gevulde schanskorf

Bij een handgestapelde korf legt u eerst een basis in het onderste gedeelte, waarna u de breukstenen  stuk voor stuk en laag voor laag in de korf plaatst.
Een korf die u van bovenaf vult - ook wel los gestort genoemd - is voorzichtigheid geboden. Vul de volledige lengte van de korf laag voor laag en gebruik hiervoor bijvoorbeeld emmers. Stort u in één keer een grote hoeveelheid stenen in de korf, dan is de kans groot dat de voorgemonteerde afstandhouders er uit springen en de korf rond of bol gaat staan.

Tip: controleer tijdens het vullen regelmatig of de korf nog steeds waterpas staat.

Bekijk ook eens onze instructievideo waarin we u van a tot z en stap voor stap meenemen bij het plaatsen van de schanskorf.


En komt u er toch niet uit? Neem dan gerust contact met mij op!”

Kees-Jan
Schanskorfspecialist
Kees-Jan Nacon
© copyright 2024 Nacon Steenkorven | Schanskorven
open