gtag('consent', 'update', {'ad_user_data': 'granted','ad_personalization': 'granted','ad_storage': 'granted','analytics_storage': 'granted' });

Duurzaamheid en klimaatbestendigheid centraal 

Duurzaamheid is tegenwoordig geen luxe maar een noodzaak. Klimaatbestendigheid staat dan ook centraal in tuintrends. Dit betekent dat tuinen zo worden ontworpen dat ze beter omgaan met extreem weer, biodiversiteit bevorderen en het milieu ontzien. Concreet vertaalt dit zich in: meer groen, minder verharding en slimme waterhuishouding. Een klimaatbestendige tuin kan er overigens heel verschillend uitzien – van een wilde natuurlijke tuin tot een strak aangelegd ontwerp. 

Tuin watermanagement 

Belangrijke elementen zijn bijvoorbeeld regentuinen, wadi’s en waterdoorlatende bestrating. Steeds vaker wordt traditionele bestrating ingeruild voor permeabele oplossingen zoals grind, grasstenen of houten vlonders met open voegen, zodat regenwater de grond in kan zakken in plaats van weg te stromen. Ook Schanskorven kunnen hiervoor gebruikt worden in een constructie of als een sierelement voor bijvoorbeeld een vijver.

schanskorf-met-waterornament-te-lanaken-1485867265.jpg

Een groene tuin is koeler 

Bovendien zorgen groene elementen voor verkoeling: op hete dagen kan een tuin vol planten tot wel 10°C koeler zijn dan een versteende tuin. Gemeenten en projectontwikkelaars spelen hierop in. In nieuwbouwwijken gelden vaak eisen voor een minimum aan groen – zo mag in sommige projecten nog maar 40% van het tuinoppervlak verhard zijn. Hierdoor wordt “tegels eruit, planten erin” de nieuwe norm. 

Klimaatadaptieve beplanting 

Duurzaamheid betekent ook klimaatadaptieve beplanting. Hoveniers kiezen steeds vaker voor sterke, droogtebestendige soorten die hittegolven en piekbuien aankunnen. Denk aan het integreren van meer bomen en heesters voor schaduw en koelte, en het gebruik van mulch of grind om verdamping tegen te gaan. In particuliere tuinen groeit het besef dat een groene tuin niet alleen mooier is, maar ook bijdraagt aan het klimaat in de buurt. Een schanskorf gebruiken als muur met klimplanten is een groene en duurzame oplossing voor veel projecten.   

klimaatadaptieve beplanting.jpg

Een proactieve rol voor de hovenier 

U kunt klanten adviseren in een klimaatbestendige aanpak. Door proactief permeabele ondergronden, regenopvang, schanskorven en beplanting voor te stellen. U helpt klanten voorbereid te zijn op klimaatverandering én creëert tuinen die prettiger zijn om in te vertoeven. Klimaatbestendig ontwerpen is daarmee zowel een verantwoordelijke keuze als een verkoopargument.

Schanskorven gebruiken in uw ontwerp?

Schanskorven zijn veelzijdig in te zetten en geschikt voor elk project. Ze worden standaard op maat gemaakt, ze hebben weinig onderhoud nodig en gaan zeer lang mee. Met de verschillende steenvullingen passen ze esthetisch in elk design. Neem contact op voor deskundig advies.