Blog - Vijf tips om een tuin indeling te maken

Vijf tips om een tuin indeling te maken

Als hovenier heeft u dagelijks te maken met tuinindelingen en -ontwerpen. Of het nu gaat om een kleine of grote tuin, voor of achter, het begint altijd met het ontwerp. Een leeg canvas waarop u zich naar hartenlust kunt uitleven, daarbij vertrouwend op uw kennis en kunde. Na het lezen van mijn blog, kunt u daar nog een handvol handige tips en tricks aan toevoegen die u kunt toepassen bij toekomstige tuinindelingen. Daar komen ze:
 

Tip 1: Een tuin die past bij de stijl van het huis

Begin bij het begin en schoenmaker blijf bij uw leest. Ik weet dat het een open deur is. Zo spreek ik volmondig uit ervaring als ik zeg dat het heel makkelijk is om u zelf - als enthousiaste creatieveling - in een ontwerp te verliezen. Heel tof natuurlijk dat u zo toegewijdt bent, echter; ligt uw uiteindelijke ontwerp nog steeds in lijn met de door de klant geformuleerde opdracht? Bent u binnen de kaders gebleven die u van uw klant heeft meegekregen? En, past het tuinontwerp nog steeds bij de stijl van de woning én binnen het aangegeven budget? 

Dat is een goede raad als u start met de tuin indeling. Want, hoe hebben zij hun toekomstige tuin in gedachten? Hebben ze liever een tuin met veel beplanting of liever wat strakker met stenen? Als dat is wat belangrijk is voor de klant, dan zorgt u dat in ieder geval die wensen en behoeften in het plan zitten.
 

Tip 2: houd rekening met de zon

Van de zon worden de meeste mensen blij. En daarom is het belangrijk om van te voren nog grondig de invalshoeken van de zon te bestuderen. Het is nu een vast gegeven dat niet alle tuinen zuidelijk gelegen zijn en daardoor minder zonlicht vangen. Een terras positioneert u zo, dat de tuineigenaar de meeste zonnestralen vangt. En wanneer het om een grote tuin gaat, is het een goed idee om twee terrassen op te nemen; een zonnig gelegen en een schaduwrijk terras voor tijdens de allerwarmste dagen. 


Tip 3: speel in op zichtlijnen

Ga er eens goed voor zitten en kijk naar de zichtlijnen. Die zijn mede bepalend voor de opbouw van het tuin ontwerp. Wat werkt is per tuin verschillend. En komen er losse elementen, zoals plantenbakken en een vuurkorf in de tuin? Houd de klant van strakke lijnen of juist organische vormen? Hoogteverschillen in de tuin dragen bij aan een speelse tuin indeling. Het toepassen van verschillende vormen en werken met en op hoogte geeft meer diepgang aan de tuin. Houd altijd de wensen van de klant in uw achterhoofd.

tuin indeling voorbeelden


Tip 4: maak gebruik van natuurlijke erfafscheidingen

Een tuin is geen tuin zonder erfafscheidingen. Onmisbaar zijn ze, want ze zijn nodig voor zowel privacy als beschutting van de wind. Nu wilt u natuurlijk voor de mooiste erfafscheiding gaan, maar bedenk altijd goed wat voor materiaal u wilt gebruiken. Naast de schoonheid van de schutting moet u er ook makkelijk mee kunnen werken. Schanskorven passen perfect in dat plaatje. Hoog, laag, recht of glooiend, met een schanskorf kunt u werkelijk alle kanten op. Ze passen bij en in iedere tuin.

indeling kleine tuin


Tip 5: zo lang mogelijk genieten met een onderhoudsvriendelijke tuin

‘’Ik wil een tuin die ik zo min mogelijk hoef te onderhouden’’. Onbekend is deze opmerking waarschijnlijk niet voor u. En dat is niet gek, want uit ervaring blijkt dat veel bewoners het niet zien zitten om iedere week hun tuin te onderhouden. Gelukkig zijn er voldoende onderhoudsvriendelijke materialen op de markt aanwezig, zoals schanskorven. Dankzij het hoogwaardig gegalvaniseerde staal waaruit ze vervaardigd worden gaan ze ontzettend lang mee. Wel vijfentwintig jaar! En, ze hebben weinig onderhoud nodig. De natuurlijke schanskorf haalt ook het beste naar boven in de tuin beplanting, zoals: Echinacea, Salvia en Lavendel. Ruwe bolster, blanke pit is wat de schanskorf het beste omschrijft. Een stoer en hard karakter heeft de schanskorf als hij op zichzelf staat. Zacht en glooiend in harmonie met zijn omgeving als steenkorf op de juiste manier wordt opgenomen in het tuin ontwerp. 
 

Ideeën voor een kleine tuin indeling

Fijn deze tips! En u kunt vast niet wachten om ze toe te passen in uw toekomstige tuinontwerp van een klant. Maar soms is inspiratie ook wel fijn, vooral bij het ontwerp van een kleine tuin. Bij een kleine tuin heeft u beperkte ruimte om te vullen.

Om u te inspireren, heb ik een aantal voorbeelden uitgelicht. En kijk zeker ook eens bij onze projecten voor nog meer inspiratie. 
 

Vormen 

Als hovenier maakt u de tuin tiptop door gebruik te maken van verschillende vormen in uw tuin indeling. En deze vormen kunt u doorvoeren rondom een plantvak of vijver. Ideaal om de tuin nog meer leven te geven. Met schanskorven kunt u verschillende vormen genereren. Dus wilt u nu ronde of vierkante vormen in uw tuinontwerp? Het is allemaal mogelijk!

tuin indeling tips


Terras

Een tuin wordt veel gebruikt om te ontspannen, om te borrelen met visite of om te genieten van de zon. Neem dit vooral mee in uw tuin indeling. Een terras is zeer geschikt en dan vooral in de vorm van een zitkuil of met een overkapping. Middels schanskorven kun je gemakkelijk een zitkuil creëren. Niet alleen fijn om een plek ‘’af te bakenen’’, maar ze zijn ook nog eens mooi en een trend!


Ideeën voor indeling border tuin

Een border in de tuin laten opvallen… Dat is een uitdaging waar u als hovenier vaak mee wordt geconfronteerd. Ik heb een aantal ideeën opgesomd waarmee u de border helemaal kunt laten opvallen!

Een border is onmisbaar zonder planten, daar bent u het vast met mij eens. Maar ook dit vergt creativiteit. Een border kan je nog mooier maken met verschillende soorten planten. Probeer daarom altijd verschillende type planten in uw tuin indeling op te nemen. Dan bloeit er in ieder seizoen wel een plant. En wilt u echt de puntjes op de i? Voeg dan ook nog groenblijvende beplanting toe. Dit brengt rust aan in het ontwerp.  

Wilt u graag de border strak maken (lees: omringen met een grensafscheiding of erfafscheiding maar zit u met uw handen in het haar over hoe u dit moet aanpakken? Maak dan gebruik van schanskorven. Naast dat ze gemakkelijk op maat te maken zijn, kunt u ook nog eens kiezen uit verschillende soorten type en kleuren grind. Er is altijd een kleur grind die het beste past bij de rest van de tuin.
 

Tijd om deze tips eens en voor altijd toe te passen!

Nu snap ik dat deze blog u heeft geënthousiasmeerd om uw volgende klus uit te voeren. Want met deze tips kunt u iedere tuin nog mooier maken dan dat u al deed!

Wilt u meer weten over een schanskorf in de tuin en de voor uw klant beste toepassing? Bel of mail mij dan zeker even. Ik spreek u graag!

Hartelijke groet, Kees-Jan, uw schanskorfspecialist
Kees-Jan Nacon Schanskorfspecialist
© copyright 2024 Nacon Steenkorven | Schanskorven
open