(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.defer=true;j.src='https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);})(window,document,'script','dataLayer','GTM-MK9KP3F');
schanskorf-haard-1630066449.jpg

Zitkuil

Een lekker plekje buiten in de tuin om met familie en vrienden tijd door te brengen; dat is de wens van vele tuinbezitters als zij bij u komen voor een nieuw tuinontwerp. Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden om zo’n gezellige knusse plek te creëren, maar heeft u ook al eens gedacht over het aanleggen van een zitkuil? Nee? Zonde! Het is zeker de moeite waard om mee te nemen in uw overwegingen.

Is een zitkuil niet hopeloos ouderwets, Nacon?

Een zitkuil is een uitgegraven ruimte in de grond, omringd door muren. Een verlaagde zithoek als het ware. Een zitkuil is een verrijking van elke tuin en hier maakt u klanten echt blij mee! En nee, het is zeker niet iets van toen, de zitkuil is aan een ware opmars begonnen.

blo-1654174105.jpg
SAM_8278.jpg

Voordelen van een zitkuil

Ik heb al een aantal voordelen genoemd. Maar dat is nog lang niet alles, want er zijn nog meer redenen waarom een zitkuil zeer geschikt is. Naast dat een zitkuil bijdraagt aan de sociale interactie, hoeft uw klant, de tuineigenaar, niet bang te zijn dat ze weinig privacy ervaren. Want, dankzij de omheining wordt er genoeg afzondering gecreëerd. En een zitkuil draagt ook nog eens positief bij aan de gehele uitstraling van de tuin, of het nu een grote of een kleine tuin is. Het laat de tuin zelfs groter, ruimtelijker ogen.

Hoe u het beste een zitkuil kunt maken?

Oké, laat ik dan wel even eerlijk zijn, want het maken van de perfecte zitkuil is niet zomaar gepiept. Er zijn namelijk een aantal zaken waar u op moet letten tijdens het ontwerp hiervan. Want welke materialen gaat u gebruiken? Hoe zit het met de afwatering? Of misschien bent u op zoek naar inspiratie? Hier help ik u graag bij!

1dbe645f-926f-4cb9-a7d0-55aa8385d396.JPG
schanskorf-tuinhaard-1630066449.jpg

Zitkuil van schanskorven

Tijdens het maken van een zitkuil kunt u kiezen uit verschillende soorten materialen om mee te werken, met als meest voor de hand liggende beton en hout. Maar wist u dat steenkorven, ook wel schanskorven, zich hier heel goed voor lenen? Schanskorven zijn strak en trendy en geven zitkuilen een luxe uitstraling. Daarnaast kunnen schanskorven ontzettend lang meegaan, zonder dat al te veel onderhoud aan te pas komt. Geloof mij maar, daar wordt uw klant blij van. En, vergeet niet:  ze zijn ook nog eens oersterk; zo wordt de kans op verzakking geminimaliseerd!

Afwatering van de zitkuil


Tijdens het maken van zo’n geweldige zitkuil kan water een storende factor zijn. Als het regent, loopt water altijd naar het lager gelegen gedeelte van de tuin, zoals een zitkuil. Houd hier dus altijd rekening mee tijdens het graven van een zitkuil. Het water moet goed weg kunnen lopen. Om het proces te versnellen, raad ik aan om het aanleggen in het voorjaar of in de zomer te laten plaatsvinden.

bouman-wijk-en-aalburg-1484826522.jpg
erfafscheiding-nieuwaal-1506706463.jpg

Inspiratie voor zitkuilen


Het maken van een zitkuil vergt zeker wat creativiteit. U gaat tenslotte een geweldig staaltje werk verzetten en neerzetten voor de klant. Wat moois, wat origineels. Hier help ik u graag een handje bij. Want, dan zijn schanskorf accessoires van toegevoegde waarde.

Groen moet je doen

In mijn ogen is een zitkuil niet compleet zonder beplanting. Beplanting, zoals siergrassen en bloemen, omarmen de muren en zorgen voor een ‘zachtere’ afwerking en vormt een mooi contrast met de schanskorf. En op deze manier sluit de zitkuil nog beter aan bij de rest van de tuin. En dat is exact wat u wilt voor de klant!

noors-toepassing-1483624487.JPG
Bouwbedr.jpg

Vuurkorven en overkappingen

Zo kunt u de zitkuil nog meer sfeer geven door een vuurkorf op te nemen in het ontwerp. En om in één lijn te blijven, kan deze vuurkorf worden gemaakt van… u raad het al! Een schanskorf. Nu is het zo dat niet alleen vuurkorven meer sfeer geven, want ook een overkapping is een optie. En zo zit de bewoner tijdens de koudere maanden ook nog eens beschut!

De vorm van een zitkuil in de tuin

Zitkuilen kunnen allerlei vormen aannemen. U vraagt zich vast af welke vorm het beste zal zijn. Vierkant, ovaal, rond… Bespreek altijd eerst wat de klant in gedachten heeft en check vervolgens of dit mogelijk is in de tuin. Omdat de zitkuil dient als een ‘’gezelligheidshoek’’, is mijn voorkeur om een ronde zitkuil te maken. Op deze manier zorgt u er voor dat iedereen op gelijke afstand zit en wordt er voorkomen dat iemand de ander niet verstaat. En dan zijn schanskorven zeer geschikt als afwerking van de zitkuil, omdat het allerlei vormen aan kan nemen. Ook ronde vormen dus.

1586512800-schanskorf-haard.jpg

Start nu met het aanleggen van de mooiste zitkuil in elke tuin!

Nu begrijp ik dat dit natuurlijk alle enthousiasme bij u aanwakkert. Het maken van een zitkuil en het zien van het resultaat (inclusief de blije gezichten van de bewoners) geeft veel voldoening.

Wilt u meer weten over het aanleggen van zitkuilen en het gebruik van schanskorven? U bent altijd welkom om langs te komen. Ik leg graag uit hoe u het beste schanskorven kunt toepassen in het ontwerp.


Hartelijke groet,
Kees-Jan, uw schanskorfspecialist

Group 105.jpg